У Черкасах знімають відеоспогади про Василя Симоненка

Відеоспогади про Василя Симоненка презентували в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Про це повідомляє прес-служба ВНЗ.

Про науковий проект «Василь Симоненко у спогадах сучасників. Кінодокумент» розповіла доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи навчально-наукового інституту економіки і права Олена Костюкова. За її ініціативи викладачі та студенти ННІ української філології та соціальних комунікацій відзняли та змонтували відеоспогади тих, хто особисто знав Василя Андрійовича.

На круглий стіл до ЧНУ завітали герої відеофільму — член Національної спілки журналістів Петро Жук, поет Іван Дробний, професор Володимир Шпак, заступник директора черкаської ЗОШ №17 Тамара Пальтова. Серед запрошених Іван Фізер, автор барельєфу на фасаді редакції газети, де працював Симоненко, працівники черкаських музеїв та газети «Черкаський край», де є музей поета.

Короткий екскурс в історію Черкас провів студент із Азербайджану Сабухі Гулієв, який навчається на курсах екскурсоводів.

— Символічно, що Черкащина пов’язана з такими особистостями як Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, герої-хлодноярці, В’ячеслав Чорновіл, Василь Симоненко, — звернувся до присутніх ректор Олександр Черевко. — Це надихає всіх, а передовсім молодь, на боротьбу за Україну. Симоненко любив Україну понад усе, як люблять її нині наші воїни на сході. Наші науковці постійно віднаходять і популяризують постаті, які своїм життям і своєї творчістю стверджували нашу незалежність.

Професор ЧНУ, завідувач кафедри української літератури і компаративістики Володимир Поліщук відзначив, що більшість видань Симоненка та про нього, представлених учасникам круглого столу, видано зусиллями науковців університету.

— Відеофіксація спогадів про Василя Симоненка — це усна історія, яка збереже для нащадків пам’ять про митця, — переконаний проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Сергій Корновенко. А директор навчально-наукового інституту української філології та соціальних комунікацій Ігор Погрібний додав, що це осучаснений різновид літературного краєзнавства, яким упродовж десятків років займаються науковці університету.

7 років ago

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *