Міні-модель редакції, де працював Симоненко з’явилась у Черкасах (ФОТО, ВІДЕО)

На Хрещатику в Черкасах облаштували нові міні-моделі пам’яток архітектури перед входом до будівель-оригіналів. Як повідомляє сайт виконавчого комітету Черкаської міської ради, одна з них – зменшена копія художньої школи імені Данила Нарбута, інша – першого в місті цивільного банку (нині тут редакція газети «Черкаський край»).

Таких пам’яток у мініатюрі на черкаському Хрещатику вже чотири. Міський голова Анатолій Бондаренко під час відкриття повідомив, що роботу в цьому напрямку будуть продовжувати.

– Хочемо привернути увагу до наших архітектурних «родзинок». Черкасам є чим пишатися, – говорить він.

Над виготовленням міні-моделей, як і раніше, працював відомий український скульптор Владислав Димйон спільно зі своєю командою.

– Для створення однієї копії потрібно три, а то й чотири місяці клопіткої роботи, – говорить він. – Це ж мистецтво. Усе залежить від натхнення, настрою. Ми віддаємо стільки часу, скільки готові віддати.

Кожна зі зменшених пам’яток містить описи будівель українською та англійською мовами, а ще – надписи шрифтом Брайля. Завдяки цьому їх можуть «побачити» на дотик незрячі.

На копії першого в Черкасах цивільного банку на розі вулиці Хрещатик зі Смілянською зафіксували слова з поезії Василя Симоненка: «Любов, як сонце, світу відкриває безмежну велич людської краси». Свого часу в цій будівлі розміщувалася редакція газети «Черкаська правда», де працював відомий поет.

Довідка про будівлю по вул. Хрещатик, 251 (редакція газети «Черкаський край»)

Будівля першої в Черкасах банківської установи – цивільного банку, побудована в 1914 році за проектом відомого архітектора Владислава Городецького на честь 50-річчя заснування цього банку в Черкасах, про що свідчать дати на будинку «1864 – 1914».

Після Жовтневої революції будинок було зайнято під редакцію газети, пізніше тут розмістився банк, а надалі навчальний корпус педагогічного училища. З січня 1954 року в приміщеннях будівлі розташована редакція газети «Черкаська правда» (нині «Черкаський край»). Тут формувався талант трьох лауреатів Національної премії України імені Тараса Шевченка Василя Симоненка, Олександра Найдена, Василя Захарченка.

У цьому приміщенні діє меморіальний музей-кімната, в якій працював видатний український поет й журналіст Василь Симоненко.

Споруда є пам’яткою архітектури та охороняється державою.

Фото (крім основного джерела) – ВІККА, ІнфоМІСТ.

6 років ago

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *